Tar du dig runt i Europa ser du allt oftare solparker som glittrar i solen. Ett positivt tecken tycker de flesta. En färsk undersökning visar nämligen att förnybar energi är EU-medborgarnas favoritväg ut ur klimatkrisen. Men vem leder egentligen solrevolutionen?
Solenergin måste växa niofalt
Fler och fler solparker dyker upp allt eftersom solrevolutionen breder ut sig och Europas energilandskap förändras. Det är helt i sin ordning: solenergin måste växa niofalt till 2035 för att vi ska få ett Europa som är kompatibelt med FN:s 1,5 graders mål. Detta enligt tankesmedjan Ember.
Dessa europeiska länder är bäst på solenergi
Det är svårt att jämföra länder med olika former och storlekar. Och enligt experterna finns ett antal olika mått som kan bedöma ett lands solframgång. Om man tittar på andelen el som genereras av solenergi i energimixen kommer Nederländerna, Tyskland och Spanien i topp, med 23 procent, 19 procent respektive 17 procent (mätt under sommaren 2022). Grekland är också en toppresterare. Nyligen firade Grekland att de för första gången genererade 100 procent av sin el från förnybara energikällor. Även om det endast varade i fem timmar är det värt att fira! Överraskande nog stämmer inte resultattavlan med vilka länder som är mest soliga. Politiskt stöd och att odla det rätta ekonomiska klimatet för solenergi är viktigare än instrålningsnivåer.
Hur ser det ut framåt?
Tyskland, som är den största ekonomin i Europa, har det högsta solenergikapacitetsmålet i EU (215 GW). De siktar på 80 procent förnybar energi till 2030. Österrike, Danmark och Nederländerna, siktar på 100 procent förnybar energi från slutet av decenniet. Polen har ökat sin solelproduktion hela 26 gånger sedan 2018. Och även Finland och Ungern rullar ut förnybar energi i hög takt.
Vi behöver fler ”gigawattländer”
Branschföreningen SolarPower Europe säger att ”gigawattländer” är de verkliga utmanarna. Det är de nationer som har installerat minst en gigawatt solenergi – motsvarande en kärnreaktor, och som kan driva cirka 300 000 hem. Tyskland, Spanien och Nederländerna auktionerar ut störst kvantiteter med förnybar energi. Även Danmark finns med på listan och förhoppningen är att Norge, Italien, Sverige och Belgien snart ska kvalificera sig.
Denna text är fritt översatt från följande artikel på Euronews Green.
Läs mer om Sveriges solelproduktion 2030