En ny kartläggning från länsstyrelsen visar att över 400 markbaserade solparker väntar på besked att få byggas. Sverige har investerarna, ytan, elnätet, elbehovet – samt behovet av minskade koldioxidutsläpp. Men omställningen går för långsamt. 

– Vi behöver mer än någonsin samarbeta och hitta gemensamma vägar för att omställningen ska gå snabbare, säger Axel Alm, VD på Solkompaniet. 

Dubblering av elanvändningen 

Digitalisering och elektrifiering bidrar till att Sveriges elanvändning förutspås fördubblas fram till 2045. Det är bråttom att få till omställningen och satsa på fossilfri, helst förnybar, el. Dels för att möta ökningen, dels för att ge förutsättningar för svenska företag att behålla sin konkurrenskraft och inte minst för att minska koldioxidutsläppen. Och minska, det ska vi – Sverige har riksdagsbeslut på att den svenska elproduktion ska vara förnybar till år 2040. 

– Det står helt klart att vi ska prioritera förnybar energi. Solkraft är en viktig pusselbit som skulle bidra enormt till omställningen och för att nå målet till 2040. Men tyvärr ser vi gång på gång att hanteringen av nya ansökningar av solparker tar alldeles för lång tid, säger Axel. 

Axel Alm, vd Solkompaniet

Drygt 400 solparker väntar på klartecken 

Vi är i stort behov av förnybar el. Ändå visar kartläggningen att över 400 solparksärenden väntar på klartecken. Själva bygget av en storskalig solpark tar ungefär ett år. Men tiden för att få tillstånd är mycket längre än så. Beslut dröjer ibland flera år. Bolagen som arbetar för att ställa om energibranschen arbetar i full hastighet, men arbetet sinkas av otydliga riktlinjer och byråkrati. Solelbranschen är het, drygt 300 av de 400 väntande ärendena inkom enbart under 2022. 

– Solel är lönsamt för alla berörda och bidrar till den förändring som måste till. Det råder det ingen tvekan om. Men, förutsättningarna behöver förenklas, regelverken förtydligas och hela tillståndsprocessen behöver gå snabbare. Det rimliga vore en gemensam tidsgräns för hela landet. Att vi nu är i ett läge där 400 parker står på vänt är inte rimligt. Vi behöver mer lokal, ren, el nu, och det kan vi lösa tillsammans och med tydligare riktlinjer, fortsätter Axel. 

Samarbete 

Förnybar energi är grundläggande för omställningen till ett hållbart samhälle. Samtliga intressenter, både myndigheter och privata aktörer, behöver samarbeta och hitta gemensamma vägar för att omställningen ska gå snabbare. Vi behöver den omfattande produktionen av storskalig solel mer än någonsin. 

– Solel är det absolut snabbaste energislaget att bygga ut. Låt oss se det även i tillståndsprocesserna! Vi ser fram emot rätt förutsättningar, breda nationella riktlinjer och mer samarbete. Solkompaniet står redo att bygga det hållbara samhället tillsammans, avslutar Axel. 


Fler vill se förändring  

Länsstyrelserna söker ett tydligt regelverk i hela landet. Ett tydligt regelverk skulle underlätta; Martin Sjödahl på länsstyrelsen Kronoberg: ”Man är tondöv om man inte inser att vi behöver energi” 

Anna Kinberg Batra, ordförande i Svensk Solenergi i ett debattinlägg om politik, teknik och entreprenörskap i DI 

Har du ett ämne, en artikel eller en film du tycker borde finnas bland våra artiklar?

Eller har du frågor kring Solceller på marken - hör av dig till cecilia.edling@solkompaniet.se