Antalet lantbrukare har under decennier minskat, av många skäl, bl.a. på grund av bristande lönsamhet, men så behöver det inte vara. Genom att kombinera jordbruk med solbruk gynnar vi det viktiga lantbruket och förser samtidigt Sverige med förnybar energi.Solceller på mark är inte enbart en energi och klimatfråga, det är även svaret på en levande landsbygd och en möjlighet att kunna behålla våra lantbrukare”, säger Bengt Stridh, Universitetslektor, Mälardalens Universitet.

Just nu byggs Sveriges största Agrivoltaiska solpark

Genom att bygga rena solparker kan målkonflikter uppstå kring valet mellan odling och förnybar el. Men via Agrivoltaics nyttjas marken effektivare, vi får en lösning där jordbruk och solbruk kombineras. Sveriges största Agrivoltaiska solpark byggs just nu av Solkompaniet i Örebro län. På Solvallen i Fellingsbro kombineras snart förnyelsebar energi i form av solel med jordbruk i form av odling av vall. Det pågår ett febrilt arbete för att få de 1300 solpanelerna på plats i den agrivoltaiska parken. Agrivoltaics möjliggör både förnybar och lokalproducerad elektricitet samtidigt som den bibehåller öppna landskap. Hela solparken är reversibel. Den står på pålar som inte gör någon påverkan på marken.

Forskning pågår

Solvallen är den största Agrivoltaics solparken i Sverige. Sedan tidigare finns Kärrbo Prästgård i Västerås, en mindre Agrivoltaics solpark där solel och jordbruk samsas. Precis som på Kärrbo pågår forskning på Solvallen, den utreder vad som krävs för att Agrivoltaics ska bli så bra och effektivt som möjligt för våra svenska förhållanden. Forskningen kommer bland annat att ge svar på hur skörden påverkas och vilka grödor som är mest lämpliga att kombinera med solelsproduktionen. Forskningen kommer bedrivas under några år på Solvallen.

Solvallen i Fellgingsbro – ett samarbete mellan Linde Energi, Solkompaniet och Mälardalens Högskola

Enorm potential med Agivoltaics

Sveriges elanvändning är ungefär den samma nu som för 30 år sedan. Men tittar vi 30 år framåt ser vi att elbehovet kommer fördubblas, bland annat i och med omställningen av industri och transport. Sol står för en väldigt liten andel av elproduktionen i Sverige idag, ca 1% men den har en enorm potential.

”Om vi skulle bygga Agrivoltaiska solparker på den jordbruksmark som låg i träda förra året, alltså 5 procent, så skulle det motsvara 31% av Sveriges elanvändning idag”, säger Bengt Stridh som leder forskningen på Solvallen.

Agrivoltaics räddar jordbruket – och ställer om energiproduktionen – samtidigt

Vi behöver solbruk för att klara omställningen och för att nå de svenska klimatmålen med 100 procent förnybar elproduktion till 2040. Men vi behöver även fortsätta bedriva det så viktiga jordbruket för att klara försörjningen. Sedan 1950 har antalet sysselsatta inom jordbruket minskat med 80% och vi har tappat 30% av vår jordbruksmark. Via Agrivoltaics ställer vi om till förnybart – och räddar jordbruket samtidigt. Lantbrukarna har stora ökade kostnader för att driva verksamheten, men genom att kombinera jordbruk och solceller sprids risken ut. Lantbrukarens ekonomi förbättras och stabiliseras genom att dubbla inkomster.

”Lantbrukare är en rödlistad art, men vi vill behålla lantbruket och våra lantbrukare”, avslutar Bengt.

Är du markägare och är intresserad av att veta vad vi kan göra tillsammans?

Kontakta oss här >>

Citaten i denna artikel kommer från de pressintervjuer som gjordes på plats på Solvallen den 14 september 2022.

Har du ett ämne, en artikel eller en film du tycker borde finnas bland våra artiklar?

Eller har du frågor kring Solceller på marken - hör av dig till cecilia.edling@solkompaniet.se