Sveriges förutsättningar för att ställa om till förnybar energi är mycket goda, bland annat genom att
t ex bygga solceller på marken. Men trots det och trots att energifrågan är viktig för väljarna går omställningen för långsamt. Den 11 september 2022 har du möjlighet att rösta för bättre förutsättningar för lokalproducerad, förnybar och prismässigt attraktiv el.

Energi är viktigt för väljarna

Som svar på frågan ”Vilka politiska frågor är viktigast för dig idag?” från Demoskop juni 2022 hamnar Energi & kärnkraft på plats 8 och Klimat & Miljö på plats 5. Det är en stark indikation till politikerna att agera för att underlätta utbyggnad av framtidens energi med förnybara energislag.

Rekordstora växthusgasutsläpp

De globala utsläppen av växthusgaser är på den högsta nivån någonsin. 75 procent* av växthusgasutsläppen kommer idag från fossil energi. Fossil energi som ger miljöförstörelse, livshotande klimatförändringar och negativa hälsoaspekter. Energi är ett mycket prioriterat område att ställa om! Om endast åtta år, senast 2030, behöver utsläppen ha halverats för att Parisavtalets ambition om att begränsa uppvärmningen till maximalt 1,5 ­grader ska vara inom räckhåll. Då ska vi även beakta att elanvändningen väntas öka kraftigt de närmste åren, bland annat i och med den snabba och omfattande elektrifieringen av såväl industrin, transporterna och samhället i övrigt. 

I Sverige förväntas elektrifieringen leda till en dubblering av elanvändningen till 2045, och en kraftig ökning kommer redan till 2030.

Sveriges goda förutsättningar nyttjas inte

Minst 24 kommuner i Sverige har sett flera företagsetableringar utebli på grund av begränsningar i elnätet visar en kartläggning från Ekot från augusti i år. Detta trots att Sveriges förutsättningar för att bygga förnybart via bland annat solceller på marken är mycket goda och att det går snabbt att bygga. Vi har en fantastiskt mängd yta i Sverige med utmärkta förhållanden för användning av storskalig solel. Solceller på marken kan kombinera solbruk, jordbruk och spannmålsproduktion. De öppna landskapen och matproduktionen bibehålls samtidigt som elmixen förbättras och den biologiska mångfalden ökar genom plantering av ängsblommor.

Sverige är i stort behov av en offensiv nationell strategi

Vårt samhälle måste minska fossilberoendet. Både utifrån klimathänseende och för att undvika vårt elberoende från andra länder. Dessutom ger omställningen till solel möjlighet till lägre elkostnader eftersom solen lyser som mest mitt på dagen, just när elpriset är som dyrast. Och det är inte bara tomt prat. Solel är nu är den billigaste formen av elektricitet i hela världshistorien. Vi har ett stort jobb med omställningen framför oss som bör och kan starta nu direkt. För att få till det krävs en offensiv nationell strategi.


Sverige vs Tyskland

Idag saknas ett enat nationellt helhetsperspektiv för bedömning av mark som kan användas för solparker i Sverige.
Danmark, Holland och Tyskland ligger långt före oss. Jämför vi med Tyskland, har de ett tydligt energiprogram och höga ambitioner för sin klimat- och energipolitik**. Det har resulterat i att de redan är bäst i Europa på förnybart. Tysklands gemensamma energiprogram omfattar bland annat:

  • mål för förnybar energi på 80% till 2030 (ökad elproduktion inräknad)
  • alla lämpliga tak ska ha solel
  • ersättningen för solel höjs
  • nya stöd för solceller i jordbruket och flytande i vatten
  • vindkraften ska öka sju gånger snabbare än idag
  • naturskydd underordnas utbyggnaden av vindkraft och vindkraft till havs går före annan verksamhet till havs
  • kommuner ska få del av intäkterna från sol- och vindkraft

Låt oss få fokus på förändringen

Lösningarna finns, tekniken finns och ekonomin är inte längre ett hinder. Nu handlar det om att få till rätt förutsättningar. Energidebatten är het. Men kommer den att ge oss den förändring som måste till? Solenergi och solceller på marken har oändliga möjligheter och är därför en central del av lösningen för klimatsmart elproduktion. Just nu underskattas möjligheterna med solenergi – det energislag som kan byggas ut snabbast och har möjlighet att stå för minst 15 procent*** av den svenska elanvändningen.


Källor
*WWF
**Miljö & Utveckling
***Svensk Solenergi

Vad säger partierna?
Svensk Solenergi, branschföreningen som representerar den svenska solenergibranschen har kartlagt partiernas inställning till solkraft inför valet. Se alla frågor och svar här: https://svensksolenergi.se/valenkat2022/


Är du markägare och är intresserad av att veta vad vi kan göra tillsammans?

Kontakta oss – våra markutvecklare står redo att svara på dina frågor 

Har du ett ämne, en artikel eller en film du tycker borde finnas bland våra artiklar?

Eller har du frågor kring Solceller på marken - hör av dig till cecilia.edling@solkompaniet.se