Att bygga en solpark är ett komplext projekt. Det är många intressenter och parametrar som måste finnas på plats innan solparken kan byggas. En avgörande faktor är tillgång till elnät. För att få tydliga svar kring hur elnät fungerar och vad som krävs för att det ska bli en solpark, ställde vi frågor till vår elnätsexpert, Niclas Bengtsson. 

Vikten av närhet till en fördelningsstation 
För att kunna bygga en solpark är det en fördel om det finns en fördelningsstation nära. Det finns hundratals fördelningsstationer runt om i Sverige. De känns igen på att en eller flera mindre byggnader, transformatorer och brytare finns ett inhägnat område (se bilder). Fördelningsstationerna ägs och driftas av nätbolag och förser industrier, företag, hushåll och andra fastigheter med el. Ju närmre solparken fördelningsstationen är placerad, desto bättre. Det har med flera anledningar att göra. Samtliga handlar om kostnader, tid och risk.  

Niclas Bengtsson, Grid Connection Manager, Solkompaniet

Niclas, du är Grid Connection Manager, alltså elnätsansvarig, på Solkompaniet. Berätta om varför det är viktigt att det finns en fördelningsstation nära fastigheten! 

– Det har med tid och ekonomi att göra. Vi ser helst att det finns en fördelningsstation på fastigheten eller direkt granne, men någon eller några kilometer ifrån kan också gå bra. Det är även fördel ju färre andra fastigheter som finns mellan solpark och anslutning. Det medför extra risk i projektet eftersom det kan krävas fler tillstånd både om stationen ligger på avstånd och om det är fastigheter mellan – tillstånd kan ta tid. 

Kapacitet och belastning 
Elnät i närheten av tilltänkt mark utgör alltså själva grundförutsättningen för en solpark. Men enbart det innebär inte att det är dags för byggstart. Nästa steg blir att ta reda på hur kapacitet och belastning ser ut i stationen. 

– Vi på Solkompaniet har under åren byggt upp stor kompetens kring elnät och arbete pågår löpande för att kartlägga både nätkapacitet och elbehov. Vi undersöker alltid både om det finns annan elproduktion och om det till exempel finns stora elintensiva verksamheter på platsen, säger Niclas.

Lokal el 
När en solpark placeras nära stora elanvändare kan energin användas lokalt. Det är önskvärt av flera anledningar, bland annat eftersom mindre mängd energi då flödar upp i överliggande nät och påverkan på elnätet minskar. Detta ökar i sin tur sannolikheten för en snabbare och mer kostnadseffektiv anslutning.  

– Det har skett en lavinartad ökning av förfrågningar för att ansluta solparker de sista två åren. Vi vill självklart underlätta processen, bland annat genom och se till att elen ska användas så nära parken som möjligt. Om du som markägare har en fördelningsstation nära eller vet att det ska etableras en, då är möjligheterna mycket bra för att samtidigt göra en solpark. Stämmer det här in på din mark? Hör av dig till våra markutvecklare! Avslutar Niclas.   

Har du ett ämne, en artikel eller en film du tycker borde finnas bland våra artiklar?

Eller har du frågor kring Solceller på marken - hör av dig till cecilia.edling@solkompaniet.se