Frågan om klimatet är en av de största utmaningarna i vår tid. Att ställa om till lokal produktion av förnybar energi är en nyckel för att klara utmaningarna. Möjligheterna till omställning är stora på Gotland. Redan idag täcks hälften av Gotlands nuvarande elbehov av vindkraft. Förutsättningarna för Gotland att producera el från solen är precis lika bra som från vinden – och Gotland ska bli föregångare inom energi- och klimatomställningen.
Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland
2040 ska Sveriges elproduktion vara 100 procent förnybar och 2045 ska vi ha noll nettoutsläpp av växthusgaser. Dessutom förutspås Sveriges elanvändning fördubblas* fram till 2045. För att möta behovet av den ökade elanvändningen och för att minska vårt klimatavtryck och bromsa den globala uppvärmningen krävs olika lösningar. Och för att nå det ambitiösa målet krävs bland annat att näringslivet växlar över till förnybar energi, med andra ord – sol, vind och vatten. De flesta solelanläggningar som hittills har byggts i Sverige, har byggts på tak. Tak är fantastiska ytor att nyttja, men det kommer inte räcka till för det som krävs. För att täcka behoven behövs storskalig solel – solceller på marken.
Gotland har mycket goda förutsättningar att ställa om
De fysiska förutsättningarna för produktion av förnybar energi som vind och sol är ovanligt gynnsamma på Gotland. Vindkraften står för 50% av elen på Gotland idag och det finns planer på att bygga ut ytterligare. Solkraften står för väldigt små nivåer i dagsläget, men rätt förutsättningar finns för att ta nästa steg. 2019 presenterades ”Energipilot Gotland” som ska möjliggöra att Gotland blir en pilot i omställningen till ett hållbart energisystem. Arbetet ska visa att det går att nå de energi- och klimatpolitiska målen. Beslut är även taget att Gotland ska nå den övergripande svenska klimatmålen tidigare än övriga Sverige. 2040, fem år före resten av Sverige ska Gotland vara klimatneutralt. Därför finns en färdplan som ska stärka Gotlands kapacitet att ställa om. Gotland kan och ska enligt uppdraget vara den plats i Sverige där vi demonstrerar att det är möjligt att ställa om till ett hållbart energisystem.
Höga energimål och stort engagemang
Gotland har en mycket tydlig och ambitiös energi- och klimatstrategi med många olika initiativ som syftar till att stärka Gotland som föregångare inom energi- och klimatomställning. Intresset för energi- och klimatfrågor på Gotland är stort. De finns en stark entreprenörsanda. Både industrier och mindre företag har stort behov av mer energi till lägre pris samtidigt som de vill bli mindre sårbara och minska klimatavtrycket. För att engagera politik och näringsliv finns flera forum för samverkan och dialog på plats, tex: Gotlands Energidialog, Hållbara Gotland och Tillväxt Gotland. Parallellt med detta finns också folkbildningskampanjen ”Gotland ställer om” som ska göra att fler lär sig mer om energi- och klimatomställningen. För att göra fler företagare intresserade av solel satsar Länsstyrelsen på Gotland på att engagera solcellsambassadörer som ska inspirera fler till att installera solenergi.
Det är brådskande – solceller på marken är en lösning
För att Gotland ska kunna nå målen i Parisavtalet måste utsläppen minskas drastiskt. Utsläppen av växthusgaser behöver minska med 16% per år från och med 2020. Det är slutsatsen i den koldioxidbudget som togs fram för Gotland 2018. Av en rapport från 2018 konstaterar Sweco att Gotlands län har högst utsläpp av växthusgaser per capita av samtliga län i Sverige. Gotland behöver mycket mer ren energi snabbt. Solel är det absolut snabbaste energislaget att bygga ut. Dubbelt så snabbt som vind och fyra gånger så snabbt som kärnkraft. Solceller på marken är en storskalig lösning som är både energi- och kostnadseffektiv. De ger en stabil intäkt under lång tid, marken framtidssäkras och beroendet av omvärlden minskas.
Passar din mark för storskalig solel?
Här ser du vilken mark som passar för solceller på marken
*Idag gör vi av med ca 140 TWh el per år i Sverige. 2045 förutspås siffran ligga på runt 300 TWh.