För att ställa om samhället, snabba upp energiomställningen och på så sätt förhindra klimatkrisen, krävs tydligare riktlinjer och rekommendationer som gör det enklare och snabbare för Länsstyrelserna att fatta beslut om solceller på mark. Utmaningen med klimatomställningen är stor, men med rätt förutsättningar kan vi mycket snabbare och lättare få till förändringen.
Solparker – en del av lösningen
I Parisavtalet går det att läsa att den globala uppvärmningen ska begränsas och hållas långt under 2 grader med strävan att hålla den till max 1,5 grader. Solparker – större markbaserade solcellssystem, är en av lösningarna som kommer hjälpa oss med omställningen och att nå målen. Solparker har fram tills nu utgjort en liten del av den totala installerade effekten av solcellssystem i Sverige. Men för att vi ska få till omställningen i den takt som krävs utifrån klimatmått mätt och för att vi ska kunna emotse den ökade efterfrågan på el, krävs fler och större solparker.
Tydligare riktlinjer och rekommendationer för solparker
I vart och ett av Sveriges 21 län finns en länsstyrelse. Länsstyrelsens uppdrag är att verka för att nationella mål får genomslag i länet samt ta hänsyn till regionala förhållanden och förutsättningar. Idag saknas ett enat nationellt helhetsperspektiv för bedömning av mark som kan användas för solparker. Det gör att varje separat Länsstyrelse idag gör en enskild bedömning och handläggningstiderna blir långa. Tid som vi inte har, eftersom vi behöver riktigt snabb förändring. Tydligare riktlinjer och rekommendationer med nationell inriktning som Länsstyrelserna kan följa och bedöma utifrån, skulle underlätta vid beslut samt förenkla och förkorta handläggningsprocesserna. Omställningstakten skulle kunna öka markant.
Markägarens äganderätt
Äganderätten, som innebär att varje markägare har rätt att fritt bruka sin mark, förutsatt att lagar och regler följs, är grunden för ett modernt och effektivt lantbruk. Svenskt lantbruk har rätt att vara lönsamt och vi på Solkompaniet anser att ägare av mark och gårdar ska ha rätt att besluta över sin mark. Svensk livsmedelsförsörjning behöver stärkas och den hållbara elproduktionen behöver ökas. Det finns inget motsatsförhållande i detta. Förutsättningarna för att producera energi, både i form av mat och el samtidigt är möjlig, låt behovet och förutsättningarna styra. Helt centralt och nödvändigt för att ett samhälle ska utvecklas positivt, är markägarens tilltro till att hen fritt kan bestämma över och bruka sin mark.
Få ut det mesta och bästa av marken
Landsbygden ska vara levande och markägare ska kunna leva och inte endast överleva. Det ska vara lönsamt att äga mark och med solel som komplement till mixen med andra verksamheter på gården, blir det både lönsamt och hållbart. Vi måste värna om och skydda åkermarken för framtiden. Solceller på marken framtidssäkrar att åkermarken bevaras och solparker gör ingen åverkan på marken, mest troligt är marken bättre efter solparken monterats ned. När solparken plockats bort kan markägaren bruka jorden direkt. Mark ska kunna producera livsmedel i framtiden även om den nyttjas till andra användningsområden under tiden. Under 2020 användes Sveriges jordbruksmark i stora drag till djurfoder, 38 % och spannmål, 33 %. 5 % av jordbruksmarken låg i träda, en ökning med 5% jämfört med 2019* Markägare satsar även på energigrödor i form av salix och energiskog.
Det kan finnas en trygghet i att fortsätta med verksamheter man känner till och många är inte bekanta med solparker ännu. Ser man till hur landskapsbilden och hur marken förändras med de olika energilösningarna tillhör solel en väldigt positiv kategori. Vi behöver satsa på lösningar som inte förstör marken, vare sig på kort eller lång sikt och där hållbar el kan kombineras med jordbruk.
- Odlas salix kan det bli en permanent lösning, eftersom rotsystemet måste avlägsnas genom att gräva. Förutom detta blir diken och dräneringsrör förstörda och måste göras om. Salixbuskarna blir ungefär 10 meter höga och ger ingen undervegetation.
- Energiskog kan också bli permanent, även här måste rotsystemet avlägsnas genom att gräva, stubbar måste tas bort och diken och dräneringsrör blir förstörda. Energiskogen blir ungefär 20 meter hög, men ger viss undervegetation.
- Solceller pålas ned och gör ingen åverkan på marken. Höjden går att styra och kan anpassas efter landskapet, de ligger på ca 2 meters höjd eller mer, beroende på vad som passar. Vegetationen finns både under och mellan solcellerna och här kan det både odlas och betas. Marken lämnas i ett bättre skick än när solelen installerades. Med kombinationen solbruk och jordbruk eller kombinationen solbruk och betande får, bikupor eller höns nyttjas marken på ett effektivt sätt med hög avkastning av både el, grödor och biologisk mångfald.
Denna förändring krävs för snabb omställning om levande landsbygd
Det finns ingen konflikt eller motsatsförhållande mellan de viktiga samhällsintressena solbruk och jordbruk, de kan agera samtidigt. De markägare som vill ställa om ska kunna göra det utan större hinder. Landsbygden ska kunna utvecklas, men utan att förstöra för kommande generationer.
För det behövs följande:
- Tydlighet i riktlinjer
Tydligare riktlinjer och rekommendationer så att Länsstyrelserna rättvist kan bedöma och utreda. - Respekt för äganderätten
Det är viktigt att lantbrukaren själv får bedöma hur man vill använda sin mark. - Snabbare beslut
För att vi ska kunna skynda på omställningen och få markägare som kan leva på sin verksamhet krävs kortare handläggningstider och snabba beslut.