Artikeln översatt från orginalartikel >>

Det lantbruk i USA, Jack’s Solar Garden, som är störst med att odla grödor under solpaneler visar att Agrivoltaics har gett en ovanligt produktiv skörd – Agrivoltaics kan ses som en sk. ’Bumper Crop’

Agrivoltaics är ett område som just nu blomstar av kunskap: Hur kombinerar vi jordbruk med solenergi på ett sätt som förbättrar bådas prestanda?

Forskare, bönder, solenergiföretag och andra exalteras över det faktum att när man planterar grödor under solpaneler växer växterna bättre och behöver mindre vattning, medan panelerna producerar mer elektricitet.

Om du besöker Jack’s Solar Garden i Boulder, Colorado, kommer du sannolikt att se en man köra en traktor under rader av solpaneler, tillsammans med människor som sköter, skördar eller sår i de närliggande fårorna. Jack’s Solar Garden är ett av ett dussin agrivoltaics projekt i USA – några kommersiella och några för forskning.

Mannen på traktorn heter Byron Kominek. Efter en karriär i både Peace Corps och USAID är Byron nu en av de mest innovativa bönderna i USA. Hans 10 hektar stora gård som brukade skörda enbart alfalfa och hö, har varit i hans familj i 50 år, efter att den köptes av hans farfar Jack, namne till den blomstrande ”solträdgården”.

Efter att ha tagit över gården insåg Byron att gården förlorade pengar, de gick med förlust – och att ”the county” inte var förtjust i Byrons idé om solenergi.

”De sa, ’mark är till för jordbruk, så odla ”, sa Byron till NPR. ”Jag sa, ok, vi tjänar inga pengar, ni vill alla vara 100 % förnybara någon gång längs vägen, så vad sägs om att vi jobbar tillsammans och reder ut det här.”

SATSAR PÅ GÅRDEN

Tillsammans med Boulder city och County fick Byron tillstånd att bygga en agrovoltaisk solelpark på sin jordbruksmark.

Han vände sig till ett företag som kunde leverera solpaneler, Namaste Solar, för att planera och sätta upp 3 200 paneler över en av hans stora hagar. De hade planerat och byggt många lösningar för solel tidigare, men detta var den första så högt över grödan.

Man valde avancerade ’trackers’ för att följa solen över himlen och monterade dem enligt strategiskt uppmätta höjder och avstånd för att ge tillräckligt med sol för att nå grödorna nedanför. För varje rad monterad 2,5 meter från marken, vilket ger tillräckligt med utrymme för att köra en traktor under, monterades två rader på styvt 2 meter från marken.

När agrivoltaics solelparken stod färdig, genererar Jack’s solar farm tillräckligt med elektricitet för 300 villor, varav 50 nu är hans energikunder – inklusive Boulder City och County. Under solpanelerna växer tomater, kålrot, morötter, squash, rödbetor, sallad, grönkål, mangold och paprika.

Men framgången var inte uppenbar, och det krävdes stora mått mod och arbete för att nå målet.

”Vi var tvungna att använda både vår gård och solelparken som säkerhet till banken,” berättade Byron. ”Om det här inte fungerar förlorar vi gården.”

AGRIVOLTAICS – JORDBRUK OCH SOLEL – SOLBRUK

Tyvärr för Byron, genomfördes mycket av forskningen som har visat hur effektivt agrovoltaics kan vara, under samma period som Byron ”satsade på gården”. Det fanns ännu inga bevis att det skulle fungera, vilket var anledningen att Byron behövde använda gården och solelparken som säkerhet hos banken.

GNN har tidigare rapporterat om några solelparker som använder agrivoltaics för betande djur och pollinatörer. I Indien byggs solpaneler över kanaler, som, eftersom de förlorar vatten genom ytavdunstning, kyler panelerna och ökar deras effektivitet.

Under 2019 fann en studie från universiteten i Arizona och Maryland stora fördelar med att kombinera solpaneler och grödor. Solpanelerna ovan grödorna blev 9 C svalare genom avdunstning från växterna, tillräckligt för att öka deras solpanelernas energigenerering med 2%.

De grödor som testades i kombination med solel visade sig vara 100 % till 300 % mer produktiva beroende på art. Skuggan från solpanelerna minskade bevattningen 15 % och vattenförbrukningen med hela 157 procent.

Grödorna blir också skyddade från intensivt regn eller hagel genom att solpanelerna finns.

Under de senaste 8 åren har solelparker med agrivoltaics vuxit i USA från 5 MW till 2,9 GW, och forskning från National Renewable Energy Laboratory visar att om 400 000 ha jordbruksmark kombinerades solpaneler, skulle USA uppfylla sina mål för förnybar energi.

I Sverige finns en agrivoltaics solelpark, Kärrbo Prästgård, utanför Västerås. Det är ett samarbete mellan bl. a. Mälardalens högskola, Sveriges Lantbruksuniversitet och Solkompaniet

Vill du läsa mer om den svenska Agrivoltaics solelparken Klicka här >>

Mer om Jack’s Solar Farm

Har du ett ämne, en artikel eller en film du tycker borde finnas bland våra artiklar?

Eller har du frågor kring Solceller på marken - hör av dig till cecilia.edling@solkompaniet.se