Vill du lära dig mer agrivoltaics? Då rekommenderar vi den här videon som förklarar agrivoltaics på tolv minuter!
Solceller på marken som företeelse har växt de senaste två decennierna. Men väldigt många solparker är byggda för ett syfte; solenergi. Solpanelerna står då ofta nära varandra, vilket gör att modern jordbruksutrustning inte kan passera mellan dem.
Men! När solpanelerna placeras med ett större mellanrum eller genom att installera vertikala solpaneler, möjliggörs mer land för jordbruk. Dessutom skyddas marken och grödorna eftersom solpanelerna minskar påverkan från vind och skuggar marken delar av dagen. Solpanelerna kan då också kombineras med får, höns, gäss och biodling.
I den här videon får du agrivoltaics förklarat på 12 minuter! Du får bland annat följa med till ett pilotprojekt i Holland med fruktodlare (vi kan säga att det är positiva resultat – både gällande skörden och personerna som arbetar med den). Du får också veta varför t ex kor och solpaneler inte går ihop. Och så tas de tre största hindren upp kring varför omställningen inte går snabbare; NYMBY – not in my back yard, byråkrati samt den fria marknaden.
Agrivoltaics sammanfattat: effektiv markanvändning. Agrivoltaics kan både hjälpa oss med lokal matförsörjning och ren lokalproducerad energi. En lösning för framtiden – som redan är här!
Solelbranschen står redo att leverera minst 30 TW timmar solel fram till 2030. Solel på tak är en självklarhet. Men det kommer inte räcka till för det som krävs. Vi behöver storskalig solel – solel på mark.
Se videon! Det är tolv välinvesterade minuter där agrivoltaics förklaras på ett mycket pedagogiskt sätt.
Agrivoltaics i Sverige
I Sverige finns idag två agrivoltaiska solparker där solelproduktion kombineras med odling av vall Kärrbo Prästgård och Solvallen i Fellingsbro. Sverige har också flera agrivoltaiska system som kombinerar solelproduktion med betande får eller biodling. Till exempel Solhagen i Torphyttan och Östersund Solpark.
Nedan hittar du några filmer från ovan nämnda platser.