Rubriken summerar mässan Nordic Sustainability Expo och konferensen Do look up som båda hade premiär i veckan. Vi var såklart på plats och kan konstatera att forskningen finns, lösningarna finns, viljan finns. Nu handlar det om action. 

Samarbete är nyckeln  

Det finns inget företag, inget land eller ens en världsomspännande organisation (läs FN) som kan lösa denna kris på egen hand. Det är istället samarbete som kommer ta oss framåt. Samarbete inom branscher, samarbete mellan branscher, samarbete mellan stater och samarbete mellan individer som går samman. Förändringen behövs på alla tre nivåer samtidigt – individerna, företagen och systemet. Den ena klarar sig inte utan den andra. Det vi behöver som mest just nu är en vilja att förändra, samarbete, nya modiga tankesätt och framförallt att vi kavlar upp ärmarna och börjar jobba. I veckan samlades Hållbarhetssverige, personer i ledande befattningar, affärsutvecklare och omställare på Stockholmsmässan under två dagar för att få ny kunskap, mer inspiration och knyta nya kontakter för just samarbete.  
 

Solel är en del av lösningen 

Fossila bränslen står för tre fjärdelar av de totala växthusgasutsläppen* och är därför ett mycket prioriterat område att ställa om till förnybart. som t ex solel. Hade gångerna som solel nämndes eller syntes på bild under dessa två dagar räknats vore siffran väldigt hög. Solel är en del av lösningen. En stor del av lösningen. Och solel är hett. Så pass hett att solel nu är den billigaste form av elektricitet i hela världshistorien. Det finns ingen tid att spilla – tekniken finns och ekonomin är inte längre ett hinder. Inom kort kommer vi få följa en transformation av industri efter industri som i hög takt ställer om till ren el.   

Är det kört för planeten jorden? 

Svaret är nej. Inte om vi agerar. Under mässan presenterade forskare, företagsledare och psykologer både bevis på fantastiska resultat av omställning och gav nycklar för hur vi människor ska kunna omsätta de 17 hållbarhetsmålen i praktiken**.  
 


Några exempel på citat och tankar från dagarna samt företag som går före och visar vägen  

  • Professor Johan Kuylenstierna konstaterar att mycket går åt rätt håll och att förutsättningarna finns. Han inledde med ”Jag har aldrig varit mer positiv”. Han sade också att vi inte har en klimatkris, vi har en samhällskris både vad gäller boende, livsmedel, energi och transport. Ett mind shift.  
  • Heimstaden sätter hållbarhet absolut högst upp på agendan och räknar på allt de gör och därför kan ta tydliga steg framåt. 
  • Fysikern och författaren Bodil Jönsson konstaterar att teknik i vår vardag sparar oss tid – tid vi kan lägga på omställningen.  
  • Houdinis noga framtagna plagg som i snitt används 1287 gånger jämfört med siffran 7 som är antalet gånger som ett plagg generellt sett används i genomsnitt  
  • Psykologen Per Espen Stoknes fokuserade på vikten av att någon börjar. ”Solel är smittsamt” visar på kraften i att vi vill göra som grannen gör. Ju fler som skaffar solceller, desto fler kommer vilja och göra detsamma.  

Fulla av energi är vi redo att ställa om världen! Är du med?  

* Källa: WWF 
** https://www.innerdevelopmentgoals.org  

Har du ett ämne, en artikel eller en film du tycker borde finnas bland våra artiklar?

Eller har du frågor kring Solceller på marken - hör av dig till cecilia.edling@solkompaniet.se