Mahd Solarpark Dirmingen

Låt oss presentera Solvallen – troligen Nordens största och Sveriges första solpark i sitt slag. Vi kan nu stoltsera med att Solvallen är nominerad till Solenergipriset 2023 i kategorin Årets markanläggning!

Jordbruk och solbruk i kombination

Precis som före bygget av solparken odlas det vall på jordbruksmarken. Odlingen sker mellan de vertikala, dubbelsidiga raderna av solpaneler. Solparken motsvarar ungefär 1,5 fotbollsplan i storlek och bedöms kunna producera ungefär 650 000 kilowattimmar per år. Detta motsvarar hushållselen för 130 typhushåll varje år. Namnet Solvallen är en liten ordlek som förstås syftar på att solel och vallodling kombineras.

Bild över solparken Solvallen, nominerad till Solenergipriset 2023
Solvallen i Vässlingby, nominerad till Solenergipriset 2023. Foto: Linde energi

Forskning pågår

Solparken Solvallen återfinns i Vässlingby utanför Fellingsbro i Örebro län. Mälardalens universitet genomför ett flerårigt forskningsprojektet i parken. Forskningen ska ge svar på hur effektiv kombinationen av solbruk och jordbruk är. Hör mer om forskningen från Lektor Björn Stridh på Mälardalens universitet.

Solenergipriset 2023

Solenergipriset ges till branschens mest innovativa idéer samt till utveckling som driver området framåt. Branschföreningen Svensk Solenergi delar ut Solenergipriset sedan 2004. 2023 års Solenergipris delas ut på Svensk Solenergis årsmöte den 30 mars. Vi är väldigt stolta över att Solvallen är nominerad till Solenergipriset 2023 i kategorin Årets markanläggning 2023 – nu håller vi tummarna för vinst!

Årets markanläggning Solenergipriset

Solvallen är ett samarbete mellan Solkompaniet och Linde energi. Här hittar du material från pressträffen som arrangerades på Solvallen i september 2022.

Har du ett ämne, en artikel eller en film du tycker borde finnas bland våra artiklar?

Eller har du frågor kring Solceller på marken - hör av dig till cecilia.edling@solkompaniet.se